Între spumă, stropiri, gângureli și chicoteli, momentul băiței este momentul perfect din zi pentru a stimula simțurile bebelușului și a vă dezvolta legătura. Urmați ghidul nostru simplu pas cu pas pentru a afla elementele esențiale sau câteva sfaturi noi.
Băița înseamnă mult mai mult (So Much MoreTM)
În lume se fac în fiecare an aproximativ 8 miliarde de băi folosind produse JOHNSON’S® pentru bebeluși. Momentul băiței reprezintă una dintre rutinele noastre preferate, întrucât o baie nu numai că relaxează bebelușului, ci vă oferă o pauză ca să vă conectați și să vă jucați după o zi grea, stimulând simțul mirosului și simțul tactil al micuțului.
Studiile au arătat că mângâierile frecvente pot conduce la îmbunătățirea dezvoltării fiziologice, cognitive, emoționale și sociale a bebelușului, iar mirosurile plăcute și cunoscute îmbunătățesc starea de spirit, de calm și de alertă a bebelușului.
ALa fel ca masajul bebelușului, o baie caldă poate fi o modalitate excelentă de a vă ajuta să vă pregătiți bebelușul pentru culcare.
Apa nu este suficientă pentru baia bebelușului dumneavoastră
Curățarea doar cu apă elimină numai 65% din grăsime și mizerie. Ea nu elimină impuritățile solubile în grăsimi care rămân sub scutece și îmbrăcăminte și care, dacă nu sunt îndepărtate, pot afecta bariera delicată a pielii*. Apa folosită de una singură poate usca pielea bebelușului. S-a demonstrat că utilizarea repetată a apei de una singură, mai ales atunci când aceasta este dură sau clorurată, provoacă deshidratarea celulelor pielii, lăsând pielea bebelușului iritată sau roșie.
Pentru o curățare eficientă se recomandă o loțiune de curățare delicată, specifică bebelușilor, precum loțiunea de spălare JOHNSON’S® Loțiune de spălare Bedtime.
Cum să îi faceți baie nou-născutului
Majoritatea moașelor și alte cadre medicale recomandă să le faceți baie nou-născuților de 2-3 ori pe săptămână, mărind frecvența pe măsură ce bebelușul crește. Începeți cu spălări cu buretele până ce bebelușului i se usucă și îi cade bontul ombilical, iar rana rămasă se vindecă.
Aflați cum să spălați bebelușul cu buretele >
Cum să îi faceți baie bebelușului
Chiuveta poate fi un loc excelent pentru a-i face baie bebelușului (fără ca robinetul să fie îndreptat spre bebeluș și căptușită cu prosoape moi sau o inserție din spumă) sau puteți folosi o cădiță din plastic așezată în cada mare, pentru a vă fi mai ușor să țineți bebelușul.
Începeți cu câțiva centimetri de apă caldă. Temperatura apei din baia bebelușului ar trebui să fie cuprinsă între 32 și 37 de grade Celsius. După umplerea chiuvetei sau a cădiței, amestecați bine apa cu mâinile, ca să nu existe locuri în care apa este fierbinte.
Înainte să puneți bebelușul în cadă, testați temperatura apei cu interiorul încheieturii mâinii, ca să vă asigurați că nu este prea fierbinte.
NOTĂ:Asigurați-vă că boilerul dumneavoastră nu este setat la mai mult de 49 de grade Celsius pentru a proteja împotriva opăririi accidentale.Folosind un braț pentru a susține cu delicatețe spatele, capul și gâtul bebelușului, așezați-l cu atenție în cădiță. Sprijiniți-l în continuare cu un braț și spălați-l cu cealaltă mână.
Curățați cu delicatețe în jurul ochilor bebelușului cu un tampon de vată umezit cu apă caldă curată. Folosiți alt tampon pentru fiecare ochi și ștergeți întotdeauna din colțul interior al ochiului spre exterior. Apoi, folosind o cârpă moale, ștergeți în jurul gurii bebelușului, nasul și întreaga față, dinspre centru înspre exterior. Ștergeți cutele de pe gât și nu uitați zona din spatele urechilor!
Pentru bebelușii mai mici, umeziți o lavetă cu apă caldă și folosiți o loțiune delicată de spălare concepută special pentru copii, precum loțiunea de spălare pentru bebeluși JOHNSON’S® Loțiune de spălare Bedtime Dacă bebelușul are mai mult păr, puteți încerca un șampon blând, precum JOHNSON’S® șampon bebeluși. Nu vă fie teamă să spălați cu delicatețe zonele moi de pe capul bebelușului (fontanela).
Spălați zona scutecului ultima. În cazul fetițelor, curățați zona genitală spălând din față înspre spate. În cazul băieților, spălați cu delicatețe penisul și zona genitală, tot din față înspre spate și ștergeți bine. În cazul băiețeilor necircumciși, nu trageți de prepuț.
Lăsați bebelușul câteva clipe în cădiță ca să se bucure de apa caldă. Turnați-i ușor apă pe corp ca să nu îi fie frig. Aveți grijă la apa care curge direct de la robinet, deoarece temperatura apei se poate schimba brusc uneori.
Apucați bebelușul de sub brațe și în jurul pieptului, cu ambele mâini, susțineți-i capul, ridicați-l din cadă și înveliți-l repede într-un prosop.
Ștergeți bine bebelușul în toate pliurile pielii, întrucât umezeala excesivă ar putea conduce la iritații ale pielii. Ștergeți fără a freca pielea, pentru a nu vătăma bebelușul.
Înainte de a îmbrăca bebelușul, aplicați o loțiune hidratantă delicată pentru bebeluși, precum JOHNSON’S® loțiune pentru bebeluși, a cărei delicatețe a fost demonstrată clinic.
Sfaturi privind baia bebelușului
Curățați doar ceea ce vedeți; nu introduceți nimic adânc în urechea sau în nasul bebelușului
Fiecare bebeluș este diferit, dar unora nu le place să facă baie la prea scurt timp după masă. Multe mame consideră că cel mai bine este ca bebelușului să i se facă baie înainte de masă
Nu uitați, nu lăsați NICIODATĂ bebelușul singur în apă. Nici măcar o secundă
O baie este o modalitate perfectă să creați o delimitare între "timpul de activitate” și "timpul de somn”, dându-vă șansa de a vă conecta cu bebelușul. Chiar și zilele mai grele pot părea puțin mai ușoare atunci când încheiați seara învelindu-vă bebelușul frumos și curat într-o păturică, la căldură și în siguranță, pregătită să-i cântați un cântec de leagăn.
Ne-am asumat responsabilitatea de a ști cât mai multe despre ochii prețioși ai bebelușului dumneavoastră.
Introdus în 1953, JOHNSON’S® șampon pentru bebeluși a fost primul produs special conceput pentru a fi la fel de delicat cu ochii bebelușilor precum apa pură. Șamponul nostru unic pentru bebeluși JOHNSON’S® șampon pentru bebeluși și alte produse cu formula NO MORE TEARS® au fost concepute doar pentru nevoile unice ale bebelușilor.
*Bariera pielii este stratul superior al pielii care acționează ca o barieră vitală în calea iritanților, a bacteriilor și a alergenilor exteriori, protejând corpul de boli. Bariera pielii bebelușilor este complet diferită de cea a adulților și este în dezvoltare, deci are nevoie de îngrijire specială.