Skip to main content

Cum să vă îngrijiți după naștere

În toată agitația aducerii bebelușului acasă, este posibil să uitați să aveți grijă de cealaltă persoană importantă... chiar de dumneavoastră! Acum, mai mult ca oricând, trebuie să nu uitați să vă îngrijiți, ca să puteți avea mai bine grijă de bebeluș.

În primul rând, vă veți simți oarecum epuizată. Nu e de mirare — tocmai ați născut! Chiar și în cele mai bune circumstanțe, travaliul este extenuant din punct de vedere fizic și psihic. Dacă ați pierdut mult sânge, v-ați deshidratat în travaliu sau ați fost anemică după naștere, e posibil să aveți nevoie de câteva zile sau săptămâni în plus ca să vă simțiți din nou bine.

Cereți ajutorul

Nu e cazul să faceți pe eroina. Acceptați ofertele de ajutor atunci când aveți nevoie!

De exemplu, atunci când o prietenă se oferă să vă spele rufele, soacra vă aduce mâncare gătită sau partenerul se oferă să aibă grijă de bebeluș cât timp dormiți puțin. Dacă nimeni nu se oferă să vă ajute în primele zile sau dacă locuiți departe de familie, ați putea angaja o menajeră pentru o perioadă. De asemenea, puteți apela la o doulă post-partum. O doulă post-partum autorizată oferă expertiză și sprijin, atât la nivel fizic, cât și emoțional, și vă poate ajuta cu îngrijirea nou-născutului și cu adaptarea familiei.

Dacă să angajați pe cineva nu reprezintă o opțiune, simplificați-vă munca și reduceți din activități. De exemplu, în loc să gătiți în fiecare seară, pregătiți o cantitate mai mare pentru a avea mâncare pentru încă o zi.

Relaxați-vă

Este posibil să fiți încordată din cauză că vă ridicați, transportați în brațe, hrăniți, legănați și liniștiți bebelușul toată ziua (și noaptea!). Acum e timpul să vă rugați partenerul să vă facă un masaj.

Probabil că știți deja care sunt beneficiile masajului pentru micuț, dar acum, mai mult ca oricând, aveți nevoie de efectele liniștitoare și de răsfăț ale masajului pentru dumneavoastră. Partenerul vă poate ajuta să vă relaxați mușchii masându-vă cu fermitate umerii, brațele, zona lombară, coapsele și pulpele. Nu uitați să folosiți o loțiune sau un ulei blând pentru ca masajul să fie mai confortabil. 

JOHNSON’S® ulei pentru bebeluși este o opțiune bună pentru pielea adulților — este hipoalergenic și asigură o hidratare de peste două ori mai bună decât cele mai bune loțiuni.

Hidratați-vă

Deshidratarea vă poate epuiza chiar fără să vă dați seama. Dacă alăptați există un risc și mai mare să vă deshidratați, deci nu uitați să beți multe lichide. Poate fi recomandat să renunțați la băuturile și la alimentele cu cafeină dacă bănuiți că bebelușul are reacții la acestea.

Apa satisface cel mai bine setea, deci beți multă apă — aproximativ 6-8 pahare pe zi. Vă puteți aminti cu ușurință să faceți acest lucru dacă beți un pahar de apă de fiecare dată când vă așezați să vă hrăniți bebelușul. Evitați alimentele grele, care vă pot balona (hamburgerii sau pizza, de exemplu). Mâncați, în schimb, alimente mai ușoare, inclusiv alimente bogate în lichide, precum fructele și legumele, cu puține paste.

Nu uitați că și pielea are nevoie de hidratare. Pentru a vă hidrata pielea și a avea parte de un moment de relaxare binemeritat, faceți un duș sau o baie. Pe lângă hidratarea pielii, dușul sau baia vă vor ajuta să vă relaxați mușchii încordați. Folosiți un produs de curățare delicat și cu efect hidratant. Formula bogată și cremoasă oferită de JOHNSON’S® cremă intens hidratantă pentru nou-născuți vă ajută să vă hrăniți și să vă hidratați pielea pentru a o proteja de uscăciune.

Dacă ați născut prin operație cezariană, vorbiți cu medicul despre cum trebuie să procedați la baie sau la duș.

Nu uitați să aplicați o loțiune hidratantă pe pielea udă, după duș, pentru a asigura hidratarea. Un produs hidratant precum JOHNSON’S® ulei pentru bebeluși sau loțiunea vă poate ajuta să vă mențineți pielea suplă. Ambele sunt hipoalergenice și au o formulă delicată dovedită clinic. Nu uitați să ieșiți din duș înainte de a folosi produse ce pot fi alunecoase.

Somnul

Nu uitați că și dumneavoastră aveți nevoie de somn! Nu vă mai gândiți că atunci când doarme bebelușul trebuie să faceți treabă prin casă — încercați să dormiți când doarme și el. Încercați să vă relaxați atunci când doarme bebelușul. Evitați orice băutură cu cafeină după prânz. Dormitorul dumneavoastră trebuie să fie cât mai liniștit și mai confortabil. Veți dormi mai bine dacă dormitorul este răcoros și întunecos.

Ascultați muzică, rugați-vă partenerul să vă facă un masaj sau, dacă medicul spune că este în regulă, faceți o baie! De ce nu încercați rutina JOHNSON’S® în 3 pași pentru dumneavoastră? Poate că nu veți dormi toată noaptea prea curând, dar cel puțin puteți valorifica la maximum orice șansă de a dormi, chiar dacă e doar pentru o perioadă scurtă.

Produse conexe