Skip to main content

Somnul nou-născutului

Nou-născuții dorm mult, dar nu foarte mult dintr-o dată. Din fericire, există modalități în care îl puteți ajuta pe bebeluș să își facă un program regulat, petrecând împreună momente de liniște în care îi stimulați simțurile, facilitându-i somnul și dezvoltarea sănătoasă.

Primele săptămâni din viața bebelușului se rezumă la adaptare — pentru bebeluș și pentru dumneavoastră. E prea devreme să vă așteptați la un program regulat de somn, deci încercați să urmăriți semnele pe care le transmite bebelușul.

Nou-născuții se trezesc – mult

În primele luni, bebelușul va adormi și se va trezi toată ziua (și noaptea!). Numărul de ore pe care le dorm nou-născuții în total variază foarte mult (de la 10 la 18 ore pe zi), somnul fiind de regulă distribuit în mod egal pe parcursul celor 24 de ore ale zilei, fără diferențe majore între somnul de zi și cel de noapte. Bebelușii pot dormi între 2 și 5 ore legate. Asigurați-vă că reacționați atunci când nou-născutul vă transmite semnale, fiindcă e posibil să trebuiască hrănit... și schimbat

De ce se trezește nou-născutul

Cel mai des, nou-născuții se trezesc fiindcă le este foame sau trebuie să fie schimbați. Fiți atenți la schimbările în programul de somn al bebelușului — acestea pot indica o boală sau un puseu de creștere care accentuează foamea.

Sindromul de moarte subită a sugarului (sudden infant death syndrome - SIDS)

Pentru a reduce șansele de SIDS, puneți întotdeauna bebelușul să doarmă pe spate, nu pe burtă. Bebelușul trebuie să doarmă pe o saltea tare, fără cearșafuri pufoase sau nefixate bine, fără animale de pluș și fără pernă.

Învățați-l diferența dintre noapte și zi

Când bebelușul doarme în timpul zilei, lăsați lumină în cameră și vorbiți la un volum normal. Noaptea, pe de altă parte, stingeți lumina sau folosiți o lumină de veghe, hrăniți și schimbați bebelușul cât mai încet și mai în liniște și limitați-vă interacțiunile la a-l ține în brațe cu blândețe. Atingerea dumneavoastră îl va liniști, îmbunătățindu-i calitatea și cantitatea somnului. Veți observa în curând că bebelușul doarme cel mai mult noaptea.

Somnul de zi — și pentru mama

Profitați de somnul bebelușului ca să dormiți și dumneavoastră. Oricât v-ar tenta să profitați de somnul bebelușului ca să vă mai faceți din treburi, vă veți simți mai bine dacă dormiți odată cu bebelușul.

Creați o rutină pentru somnul din timpul nopții

Rutina noastră JOHNSON’S® în 3 pași include momentul băiței și masajul, două ritualuri fundamentale pentru dezvoltarea sănătoasă și fericită a bebelușului. Atunci când sunt efectuate regulat, aceste ritualuri, împreună cu giugiulelile din momentele de liniște, îl ajută pe bebeluș să știe că este timpul să doarmă.

Snipaste 2024-06-13 13-34-23

Produse conexe